Nieuwe brillenglazen kiezen is vaak niet eenvoudig. Er zijn zoveel varianten en opties dat je al snel door de bomen het bos meer ziet. Bij Glazoo helpen we je graag met kiezen.

Enkelvoudige brillenglazen

De meeste mensen onder de 55 jaar hebben unifocale of enkelvoudige glazen nodig. Dat betekent dat je zicht alleen gecorrigeerd hoeft te worden op één afstand: dichtbij of ver. Heb je  een bril nodig om auto te rijden, maar niet om een boek te lezen? Of kan je de ondertiteling in de cinema prima lezen, maar zijn smsjes soms wazig? Dan heb je een leesbril of vertebril nodig (enkelvoudige glazen).

Multifocale brillenglazen

Heb je zowel een leesbril als een vertebril nodig? Dan zijn multifocale glazen eerder iets voor jou.  Multifocale glazen staan onder veel verschillende namen bekend. Zo wordt er soms ook bijvoorbeeld over varifocale of varilux glazen gesproken. Alle termen betekenen hetzelfde. Bij deze glazen zit er bovenaan het glas een gedeelte om in de verte te kijken en onderaan een leesgedeelte. Multifocale glazen corrigeren het zicht dus zowel voor ver als nabij. Tussen beide zones heb je een geleidelijke overgang, zodat je op elke afstand helder kan zien. Ook voor progressieve glazen geldt trouwens hetzelfde verhaal.

De voorloper van progressieve glazen zijn bifocale glazen. Kenmerkend aan een bifocaal glas is het halve maantje onderaan in het glas, dat het leesgedeelte aanduidt. Tegenwoordig zijn de overgangen echter veel subtieler geworden zodat je het niet afgelijnd in het glas kan zien. De kwaliteit van onze brillenglazen is zichtbaar vooruitgegaan door onze moderne technologie.

Wil je één bril om de hele dag door te dragen?

Dan kies je best voor multifocale glazen. Zo kan je én ver scherp kijken, én iets kortbij vlot lezen. Sommige mensen geven echter de voorkeur aan twee aparte brillen. Eéntje om specifiek lange periodes kortbij te kijken, bijvoorbeeld wanneer je een boek leest, en een andere bril om goed in te verte te kunnen zien. Ieder zijn eigen voorkeur!

Breedte van het gezichtsveld

Bij multifocale glazen zijn er verschillende types afhankelijk van de grootte van de ‘kijk-zones’. Typisch voor multifocaal glas is dat er aan de rand wat vervorming kan optreden. Hoe groter je gezichtsveld, hoe kleiner die ‘vervormde' zones. Zo krijg je een breder zicht. Wil je geen aparte leesbril dragen en gebruik je jouw multifocale bril geregeld om te lezen? Dan kies je best voor glazen met een zo breed mogelijk leesgedeelte.

Verdunde glazen bij hoge sterktes

Voor de dikte van brillenglazen geldt: hoe hoger je sterkte, hoe dikker je glazen zullen zijn. Brillenglazen met dioptrie -4.00 zullen altijd dikker zijn dan die met sterkte -1.25. Vroeger waren mensen met een hoge sterkte verplicht om met dikke brillenglazen rond te lopen. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer.

Voor alle glazen zijn er immer verschillende brekingsindexen mogelijk. De brekingsindex bepaalt de dikte van het glas. Een niet-verdund glas heeft een standaard brekingsindex 1.50. Bij Glazoo kiezen we standaard voor minstens 1x verdunde glazen (met brekingsindex 1.60). Vanaf sterktes zwaarder dan – of + 4.00 raden we je aan om de glazen nog 1x extra te laten verdunnen. Zo voorkomen we het onprettige ‘visbokaal-effect’!

Voor nog hogere sterktes is het zelfs mogelijk om 3x of 4x te verdunnen, maar dat kan best wel kostelijk zijn. Gelukkig zijn één of twee verdunningen voor 80% van de bevolking meer dan voldoende.

Welke coatings bestaan er?

Er bestaan heel wat verschillende coatings en je kan er zo ver in gaan als je zelf wil. Voor ons persoonlijk is een basis ontspiegeling een minimumvereiste voor een aangenaam kijkcomfort. Ontspiegeling of anti-reflectie zorgt ervoor dat je minder weerkaatsing en lichtreflectie ziet. Zo zie je jouw eigen oog bv. niet in je brillenglas. Best wel handig dus.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor nog meer comfort. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een anti-kraslaag. Zo'n laag biedt extra bescherming tegen krassen. Een water- en vuilafstotende laag zorgt er dan weer voor dat druppeltjes direct van je glazen afrollen. Bovendien verhindert deze coating dat vuil en stof zich aan jouw glazen hecht.

Ook kan je eventueel kiezen voor een blue light filter.

Blue light filter of niet?

De blue light filter (of ook: ‘blauw-licht-filter’ of ‘computerbril’) is tegenwoordig razend populair. Mensen spenderen meer tijd achter hun schermen dan ooit tevoren. Om je ogen meer rust te gunnen, kan je kiezen voor brillenglazen met een blue light filter. Zulke glazen filteren het schadelijke blauwe licht afkomstig van beeldschermen.  Zo vermijd je schermhoofdpijn of -vermoeidheid. Al vanaf 4u schermtijd per dag heb je baat bij zo’n filter.

Welk merk kies je het best?

Waarin zit het verschil tussen de verschillende merken? Het verschil (in prijs) zit hem vaak in de naambekendheid en positionering van de fabrikant (budget vs. high-end). Verder verschillen de glazen voornamelijk in de types technologieën die gebruikt zijn bij de productie. De ene febrikant werkt met al meer geavanceerde technieken dan de andere. Dankzij voortdurend evoluerende technologieën worden brillenglazen steeds beter en beter van kwaliteit.

Ontdek al onze brillenglazen

Kies nieuwe brillenglazen voor je favoriete montuur