Nachtblindheid: symptomen, oorzaken en oplossingen.

Heb je moeite met scherp zien tijdens het autorijden of fietsen bij schemer of duisternis? Dan heb je mogelijk last van nachtblindheid. In deze blog vertellen we je meer over de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen van nachtblindheid.

Wat zijn de symptomen van nachtblindheid?

Allereerst is het belangrijk te vermelden dat het normaal is 's nachts wat minder goed te zien dan in goed verlichte omstandigheden. Als je merkt dat je ogen moeite hebben met het onderscheiden van objecten bij weinig licht of zich moeilijk kunnen aanpassen aan schemering en duisternis, zou dat kunnen wijzen op nachtblindheid. Nachtblindheid komt vaak tot uiting in het verkeer, waar je snel verblind kunt raken door bijvoorbeeld koplampen van tegemoetkomend verkeer of slecht verlichte straten, markeringen of afslagen minder scherp ziet.

Wat veroorzaakt nachtblindheid?

Nachtblindheid kan verschillende oorzaken hebben, variërend van tekorten aan essentiële voedingsstoffen tot erfelijke factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

Tekort aan voedingsstoffen (vitamine A)

De staafjes, fotoreceptoren in het oog die reageren op licht, hebben vitamine A nodig om goed te functioneren. Een tekort aan vitamine A kan daarom nachtblindheid veroorzaken. Voedingsmiddelen zoals lever, zuivelproducten, visleverolie, donkergroene bladgroenten, oranje en gele groenten en fruit, vette vis, noten, zaden en eieren kunnen helpen. Bètacaroteenrijke voedingsmiddelen, zoals wortelen of spinazie, kunnen ook bijdragen aan de productie van vitamine A.

Bijziendheid

Nachtblindheid kan ontstaan door bijziendheid, waarbij het oog lichtstralen te veel naar voren buigt, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt gevormd. Vooral in situaties met weinig licht, zoals 's nachts, komt deze focusfout bij bijziendheid sterker naar voren. Het dragen van de juiste bril of contactlenzen kan helpen de focus van licht te corrigeren en nachtblindheid te verminderen.

Erfelijke nachtblindheid

Nachtblindheid kan ook erfelijk zijn, vallend onder retinitis pigmentosa, een erfelijke aandoening waarbij cellen in het netvlies langzaam afbreken, wat leidt tot nachtblindheid. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 3500 mensen. Nachtblindheid kan ook voorkomen als een symptoom van een andere ziekte of aandoening. Ziekten die vaak in verband worden gebracht met nachtblindheid zijn cataract (troebeling van de ooglens) en glaucoom (verhoogde oogdruk die schade aan de oogzenuw kan veroorzaken).

Kan nachtblindheid voorkomen worden?

De erfelijke variant van nachtblindheid is helaas niet te voorkomen. Bij niet-erfelijke vormen kun je het risico verminderen door je ogen voldoende rust te gunnen en een gebalanceerd dieet met voldoende vitamine A te volgen. Het voorkomen van erfelijke nachtblindheid is over het algemeen niet mogelijk, maar regelmatige oogcontroles kunnen vroegtijdige tekenen identificeren. Om nachtblindheid door bijziendheid te beperken, is het dragen van de juiste bril belangrijk, terwijl een gezond en gevarieerd dieet rijk aan vitamine A kan helpen bij het voorkomen van nachtblindheid door vitamine A-tekort.

Wat kan je doen tegen slecht zien in het donker?

De behandeling van nachtblindheid hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij een vitamine A-tekort kan aanvulling van deze vitamine helpen, terwijl bij onbehandelde bijziendheid de juiste bril of lenzen de oplossing bieden. In het geval van erfelijke nachtblindheid is behandeling vaak beperkt, maar regelmatige oogcontroles zijn essentieel.

Effect van nachtzichtbrillen

Nachtzichtbrillen, ook bekend als nachtbrillen, zijn voorzien van speciale gele glazen die het contrast verhogen en felle lichten dimmen, waardoor het zicht in het donker verbetert. Deze speciale glazen, beschikbaar op sterkte, kunnen helpen om minder last te hebben van wazig zicht en verblinding. Bij Glazoo kunnen we deze glazen in elk bestaand montuur plaatsen, zodat jij weer comfortabel en veilig de weg op kunt!

Is dit wat jij zoekt? Contacteer ons voor een offerte op maat.