In onze digitale samenleving spenderen we veel tijd voor diverse schermen, zoals laptops, smartphones, tablets, en meer, die schadelijk blauw licht uitstralen. Langdurige blootstelling kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid en kijkcomfort. Een effectieve oplossing is het gebruik van een bril met een blauw licht filter, zelfs voor niet-brildragers.

Wat is blue light of blauw licht?

Blauw licht maakt deel uit van het 'zichtbaar spectrum' en wordt waargenomen met het blote oog. Met een korte golflengte produceert het meer energie dan andere kleuren. Herhaalde blootstelling aan kunstmatig blauw licht stimuleert fotoreceptoren en de pupilreflex, wat leidt tot vertraagde melatonine productie. Dit hormoon reguleert slaap. Overmatig schermgebruik in de avonduren kan het bioritme verstoren, resulterend in slecht slapen, vermoeide ogen, droge of rode ogen, lichtgevoeligheid, en zelfs hoofdpijn. Als je 's avonds laat werkt, met je laptop in bed kruipt, of tot in de late uurtjes gamed, kan een bril met blauw licht filter glazen aanzienlijke voordelen bieden.

Praktische tips

Enkele praktische tips om de blootstelling aan blauw licht te verminderen:

1. Pauzes en Afstand

Neem regelmatig pauzes tijdens langdurig schermgebruik. Kijk af en toe weg van het scherm en focus op objecten in de verte. Dit helpt je ogen te ontspannen.

2. Schermhelderheid

Pas de helderheid van je scherm aan op basis van omgevingslicht. Verminder de helderheid wanneer het donkerder wordt om je ogen te ontlasten.

3. Blauw licht filters op apparaten

Veel elektronische apparaten hebben ingebouwde blauw licht filters. Maak gebruik van deze functies op je smartphone, tablet, computer of e-reader.

4. Speciale software

Overweeg het gebruik van speciale software zoals Iris, f.lux of vergelijkbare programma's die de hoeveelheid uitgestraald blauw licht verminderen. Ze passen automatisch de schermkleur aan op basis van het tijdstip van de dag. Deze zijn gratis te downloaden en installeren.

5. Night Shift Modus

Voor iOS-apparaten is er de 'Night Shift'-modus die de kleurtemperatuur van het scherm 's avonds warmer maakt, waardoor er minder blauw licht wordt uitgestraald.

6. Bril met blauw licht filter

Overweeg het dragen van een bril met blauw licht filter, zelfs als je geen bril op sterkte nodig hebt. Dit kan bescherming bieden tijdens langdurig schermgebruik.

Wat is een blauw licht filter bril?

Deze bril, waarbij de glazen voorzien zijn van een speciale coating, filtert schadelijk blauw licht, voorkomt oog- en slaapproblemen en biedt voordelen vanaf 2 uur schermtijd per dag. Bij Glazoo zetten we blue light filter glazen in bestaande monturen, met opties voor leesbrillen, vertebrillen, en multifocale brillen. Zelfs zonder brilcorrectie kan je kiezen voor blue light filter glazen zonder sterkte, vanaf €105.

Meer weten? Bekijk hier ons aanbod en ontdek alles over onze blue light filter glazen op deze pagina.