We brengen tegenwoordig allemaal behoorlijk veel tijd achter onze schermen door. Denk aan laptops, smartphones, tablets, computer, tv, pc,... Al deze toestellen stralen blauw licht uit. Langdurige blootstelling aan blauw licht kan lange termijn gevolgen hebben op je gezondheid en kijkcomfort. Hier kan een blauw licht filter bril een oplossing bieden. Ook voor niet-brildragers kan zo'n blauw licht filter bril dienen, ookal heb je geen glazen op sterkte nodig.

Wat is blue light of blauw licht?

Blauw licht is een kleur in ons 'zichtbaar spectrum', dat dus met ons blote oog waargenomen wordt. Het is een kleur met een korte golflengte, die meer energie produceert dan normaal. De veelvuldige blootstelling aan kunstmatig blauw licht zorgt ervoor dat onze fotoreceptoren en de pupilreflex gestimuleerd worden. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine vertraagd. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Met andere woorden, 's avonds nog uren surfen of tv-kijken verstoort je bioritme en zorgt ervoor dat je minder makkelijk in slaap valt.

De meest voorkomende klachten van overmatig gebruik van beeldschermen zijn de volgende : verstoren van het bioritme, slecht slapen, vermoeide of branderige ogen. Daarnaast zijn er ook mensen die last hebben van droge of rode ogen of overgevoeligheid aan licht. Ook hoofdpijn na een dag computeren is niet ongewoon. Werk je 's avonds vaak laat, kruip je graag met je laptop in bed of game je wel eens tot in de late uurtjes? Dan is een bril met blue light filter glazen geen overbodige luxe.

Wat is een blauw licht filter bril?

Een bril met blue light filter glazen 'filtert' als het ware het schadelijke blauwe licht. De blauwe straling wordt tegengehouden door een speciale coating waardoor je ogen meer rust krijgen. Zo verhinder je oog- en slaapproblemen. Wist je dat je vanaf 2 uur schermtijd per dag al baat kan hebben bij een bril met blue light filter glazen?

Alle glazen op sterkte zijn verkrijgbaar met blauw licht filter. Wil je jouw gewone glazen laten vervangen door glazen met een blauw licht filter? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Zowel multifocale glazen als glazen op sterkte voor in je leesbril zijn te verkrijgen met blue light filter. Je kan deze optie simpelweg kiezen tijdens het bestelproces. Wie geen correctie nodig heeft maar wel bescherming wilt, kan kiezen voor blue light filter glazen zonder sterkte.

Meer info over onze blue light filter glazen

Bestel hier nieuwe glazen voor je eigen montuur

Extra tips

Je kan ook de helderheid van je beeldscherm aanpassen. Wanneer het donkerder is doe je er goed aan de helderheid wat te verminderen. Daarnaast bestaat er ook software zoals Iris of f.lux die het makkelijk maken om het blauwe licht uitgestraald door je computer te verminderen. Deze kan je gratis downloaden en installeren. Voor iOS apparaten kan je de instelling 'Night shift' gebruiken. Deze kan je vinden onder 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid'.