Scheelzien ontrafeld: wat zijn de oorzaken en symptomen?

In deze blog zullen we dieper ingaan op wat strabisme of scheelzien is, hoe het wordt veroorzaakt en welke behandelingen beschikbaar zijn om het te corrigeren. Of je nu zelf strabisme hebt of iemand kent die hier last van heeft, deze blog zal je hopelijk meer inzicht geven in deze veelvoorkomende oogafwijking.

Wat is strabisme of scheelzien? 

Strabisme (scheelzien) is een afwijking in de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Eén of beide ogen draait dus naar binnen of naar buiten, met als dubbelzien tot gevolg. Scheelzien kan continu aanwezig zijn of soms optreden bv. in geval van stress of vermoeidheid. Strabisme is een probleem van alle leeftijden; zowel jong als oud. Hoewel scheelzien tijdelijk en relatief onschuldig kan zijn, kan het ook wijzen op een onderliggend probleem dat je best behandelt.  

Wat veroorzaakt scheelzien?

Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de oogspieren of problemen in de hersenzenuwen die de ogen aansturen. Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Daarnaast kan strabisme veroorzaakt worden door oogletsel of bepaalde ziektes zoals diabetes of schildklieraandoeningen. In zeldzame gevallen kan scheelzien ook komen door bepaalde medicijnen of het gebruik van alcohol of drugs tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van scheelzien?

De meest voorkomende symptomen van scheelzien zijn wazig zicht en moeite met focussen. De klachten zijn vaak niet enkel esthetisch maar ook functioneel. De verstoorde samenwerking tussen beide ogen zorgt vaak voor een vermoeid gevoel of hoofdpijn. Dit omdat het veel moeite kan kosten voor je ogen op te focussen op de objecten om je heen.

Hoe kan je strabisme (scheelzien) behandelen?

De behandeling van scheelzien hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

Wanneer een kind op jonge leeftijd scheelziet, bestaat er het risico een lui oog te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om scheelzien op tijd om te merken en te laten onderzoeken. Een behandeling die vaak toegepast wordt bij een lui oog is het afplakken van het goede oog om het zwakkere oog te versterken.

Wanneer afplakken geen zin meer heeft, kan een chirurgische operatie overwogen worden. Hierbij worden de oogspieren hersteld of versterkt. Zo'n operatie wordt meestal pas op latere leeftijd gedaan. Ook kan er gebruik gemaakt worden van oogdruppels om de oogspieren te ontspannen. Het is belangrijk om tijdig een oogarts te raadplegen wanneer je last hebt van scheelzien, om verdere complicaties te voorkomen.

Brillenglazen met prisma

Brillenglazen met prisma zijn glazen die speciaal ontworpen zijn om scheelzien of dubbelzicht te corrigeren. Het prisma in het brillenglas buigt het licht op een specifieke manier, waardoor je ogen worden gedwongen om samen te werken en zich te concentreren op één enkel beeld in plaats van twee afzonderlijke beelden. Brillenglazen met prisma helpen je beter te zien en dagelijkse activiteiten makkelijker te maken als je last hebt van dubbelzien. Tijdens een oogonderzoek zal je optometrist of oogarts bepalen welke prismasterkte je nodig hebt.

Heb je glazen met prisma nodig? Deze kan je niet terugvinden via onze webshop, maar zijn wel op aanvraag verkrijgbaar. 

Contacteer ons dus gerust als je een prijsopgave wilt voor het plaatsen van nieuwe glazen met prisma in je huidige bril.