Wennen aan je multifocale glazen: enkele handige tips!

De overgang naar een nieuwe bril kan voor sommige mensen ongemakkelijk zijn, terwijl anderen er geen problemen mee hebben. Wanneer je net een nieuwe bril of nieuwe glazen hebt, kan je last hebben van duizeligheid of hoofdpijn. Over het algemeen duurt het ongeveer twee weken voordat je volledig gewend bent aan je nieuwe multifocale glazen. Sommige mensen hebben echter meer of minder tijd nodig, afhankelijk van hoe snel jouw ogen zich aanpassen aan de nieuwe brillenglazen. Gelukkig verdwijnen de klachten meestal na verloop van tijd. Om deze aanpassingsperiode te vergemakkelijken, geven we je graag een paar tips.

Neem voldoende tijd om te wennen

Geef jezelf de nodige tijd om aan je nieuwe multifocale brillenglazen te wennen. Verwacht niet meteen volledige aanpassing. Je ogen en je brein moeten zich immers aanpassen aan het nieuwe zicht. Probeer je nieuwe bril zo veel mogelijk te dragen gedurende de eerste twee weken om je ogen zoveel mogelijk te laten wennen. Het kan vervelend zijn als je symptomen hebt, maar het is de snelste oplossing!

Weersta de verleiding om je oude bril weer op te zetten

Elke keer dat je dat doet, moeten je ogen zich namelijk opnieuw aanpassen, wat ze sneller vermoeit. Kantel aanvankelijk je hoofd lichtjes in de richting waarin je kijkt: dit vermindert ongemak in het "perifere gebied", het deel aan de rand van de brillenglazen waar het zicht lichtjes kan worden verstoord.

Gebruik de juiste 'kijkzone'

Autorijden : Tijdens het rijden, kijk je best naar de weg via het bovenste deel van je bril. Als je naar het dashboard wilt kijken, laat dan je blik zakken om door het tussenliggende gebied te kijken, iets lager in de glazen.

Traplopen : Het beklimmen van trappen kan in het begin moeilijk lijken. Hoewel het tegenintuïtief kan lijken, kijk door het bovenste deel van je brillenglazen voor een scherper zicht en een betere diepteperceptie.

Lezen : Voor het lezen van een boek, het gebruik van je smartphone of de afstandsbediening is het onderste deel van de glazen het meest geschikt.

Computerwerk : Bij het werken op een computer is het tussenliggende gebied de zone die je moet gebruiken. Deze is geschikt voor objecten op ongeveer 0,5 tot 1,5 meter afstand. In het begin moet je misschien je hoofd lichtjes omhoog of omlaag bewegen voor de beste scherpte. Maak je geen zorgen, je zult er snel aan wennen!

Conclusie

Samengevat, geef jezelf genoeg tijd om te wennen aan je nieuwe brillenglazen. Als je deze adviezen goed opvolgt, zul je snel gewend geraken aan je nieuwe bril en genieten van een perfect zicht. In het uitzonderlijke geval dat je na twee weken nog steeds symptomen ervaart, is het raadzaam contact op te nemen met je opticien. Past jouw huidige correctie niet meer bij jou? Bij Glazoo voorzien we jouw bestaande montuur graag van nieuwe brillenglazen, ongeacht het merk of model. Bij ons kies je voor een duurzame, betaalbare oplossing! Je hebt immers al een paar nieuwe multifocale glazen voor €175.

Ontdek onze brillenglazen

Hulp nodig bij het kiezen? Neem contact op met onze opticiens.