Wanneer heb je een multifocale bril nodig?
Moet je je smartphone steeds verder van je vandaan houden om de kleine lettertjes te lezen? Of wordt het steeds lastiger om vlot je boek te lezen? Dan begin je waarschijnlijk last te krijgen van ouderdomsverziendheid.
Daar is helemaal niets abnormaals aan en overkomt de meeste mensen. Al vanaf 40 jaar kan ouderdomsverziendheid zich beginnen ontwikkelen, en dat betekent dat het tijd is voor een leesbril. Maar wat nu als je al een bril hebt om goed verte kunnen zien? Moet je dan vanaf nu steeds afwisselen tussen twee brillen? Dat is inderdaad best wel onpraktisch, dus als je dat graag wil vermijden, dan is een multifocale bril de ideale oplossing!
Haarscherp zicht voor dichtbij én veraf
Heb je zowel een bril nodig om veraf als dichtbij te zien, maar vind je het vervelend om steeds van bril te wisselen? Dan is een multifocale bril misschien wel de ideale oplossing voor jou! Met zo'n bril kan je zowel veraf als op leesafstand alles haarscherp zien. Maar wat zijn nu de voor een nadelen van multifocale glazen?
Voordelen
· Je kan zowel dichtbij als veraf steeds scherp zien zonder dat je overal je leesbril mee moet naartoe nemen. Ook middellange afstanden vormen geen probleem. Het is dus zeker een handige oplossing!
· Omdat er een geleidelijke overgang is tussen de verschillende 'scherptezones', kan je brein er makkelijker aan wennen en heb je geen last van beeldsprongen.
· De meeste mensen vinden een multifocale bril ook mooier dan een bifocale bril omdat er geen visueel storend 'leesvakje' is.
Nadelen
· Aan de randen van de glazen bevindt er zich een 'perifere zone' die je in het begin als hinderlijk kan ervaren. In dat gebied is je zicht iets minder scherp of kunnen er kleine vervormingen optreden. Eens je gewend bent aan de bril, zal je er nog amper iets van merken. Je kan ook kiezen voor glazen met een extra breed gezichtsveld , die dit probleem volledig oplossen.
· Sommige mensen moeten eerst wennen aan hun nieuwe bril, omdat het even tijd kan vragen vooraleer je ogen en brein zich hebben aangepast aan het nieuwe type glazen. Dat kan gepaard gaan met enkele vervelende klachten, die gelukkig niet ernstig zijn:
- milde hoofdpijn
- lichte duizeligheid of draaierigheid
- moeite met evenwicht
- diepte en afstand verkeerd inschatten
Hoelang je last hebt van die klachten, verschilt vanpersoon tot persoon. De ene is eraan gewend na twee dagen, de andere heeft tweeweken nodig.
Iets voor jou, multifocale glazen?
Bestel ze dan meteen online bij Glazoo!
Bij Glazoo kan je makkelijk multifocale glazen laten plaatsen in jouw favoriete montuur! Stuur ons je brilrecept en we maken de glazen volledig op jouw maat!
Zit je toch nog met vragen? Begrijpelijk,het is een hele beslissing! Stuur ons een mailtje of bel ons en we helpen je graag verder!
Bestel nieuwe multifocale brillenglazen