Multifocale glazen bieden verschillende voordelen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen die een correctie nodig hebben op verschillende afstanden. Bovenaan in het glas bevindt zich namelijk de kijkzone voor veraf en onderaan bevindt zich het leesgedeelte. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van multifocale glazen.

Voordelen

1. Naadloze overgangen

In tegenstelling tot bifocale brillen, waarbij er een zichtbare lijn tussen het lees- en afstandsgedeelte zit, hebben multifocale glazen een geleidelijke overgang tussen de verschillende zones. Dit maakt de overgangen tussen kijken op verschillende afstanden natuurlijker en comfortabeler.

2. Esthetisch aantrekkelijk

Veel mensen vinden multifocale brillen esthetisch aantrekkelijker dan bifocale brillen. Omdat er geen zichtbare scheidingslijn tussen de verschillende gezichtszones is, ogen multifocale brillen vaak moderner en eleganter.

3. Gebruiksgemak

Multifocale glazen zijn handig omdat je niet constant hoeft te schakelen tussen verschillende brillen, zoals bij een aparte leesbril of computerbril. Dit kan praktisch zijn in verschillende situaties, zoals tijdens het lezen, werken op de computer, autorijden of het bekijken van televisie.

4. Helder zicht op elke afstand

Naast het corrigeren van zicht voor dichtbij en veraf, zijn multifocale glazen ook effectief voor het zien op middellange afstanden. Dit maakt ze geschikt voor activiteiten zoals winkelen, koken of gebruik van een laptop.

5. Geen abrupte beeldsprongen

Doordat multifocale glazen een geleidelijke overgang hebben tussen de verschillende gezichtszones, ervaren veel mensen minder last van abrupte beeldsprongen bij het schakelen tussen afstanden. Dit kan het visuele comfort verhogen.

Nadelen

1. Perifere zone: een hindernis aan de randen

Aan de randen van de glazen bevindt zich een 'perifere zone', die in het begin als hinderlijk kan worden ervaren. In dit gebied kan uw zicht iets minder scherp zijn of kunnen kleine vervormingen optreden. Hoewel dit effect doorgaans afneemt na gewenning, kan het aanvankelijk als ongemakkelijk worden ervaren.

2. Gewenningsperiode

Sommige mensen moeten wennen aan hun nieuwe bril, omdat het even tijd kan vergen voordat hun ogen en brein zich hebben aangepast aan het nieuwe type glazen. Deze aanpassingsperiode kan gepaard gaan met enkele vervelende klachten, zoals milde hoofdpijn, lichte duizeligheid of draaierigheid, moeite met evenwicht, en het verkeerd inschatten van diepte en afstand.

De duur van deze klachten verschilt per persoon, waarbij sommigen eraan wennen na twee dagen, terwijl anderen mogelijk twee weken nodig hebben.

Wanneer heb je multifocale glazen nodig? 

Merk je dat je jouw smartphone steeds verder van u af moet houden om de kleine lettertjes te lezen? Of ondervind je steeds meer moeite bij het vlot lezen van een boek? Dan is de kans groot dat je last begint te krijgen van presbyopie, een normaal verschijnsel dat de meeste mensen vanaf 40jarige leeftijd treft. Op dat moment wordt het dragen van een leesbril aanbevolen. Heb je reeds een bril voor op afstand? Dat zou willen zeggen dat je dan voortaan constant moet wisselen tussen twee brillen. Dat is vrij onpraktisch. Als je dit wilt vermijden, biedt een multifocale bril de ideale oplossing!

Op zoek naar een multifocale bril? 

Bij Glazoo kan je multifocale glazen laten plaatsen in je bestaande montuur vanaf €175 per paar. Via onze webshop kan je jouw brillenglazen makkelijk samenstellen. Stuur je bril naar ons op aan de hand van een verzendetiket dat wij je bezorgen. Onze opticiens slijpen en monteren jouw nieuwe glazen precies op maat. Binnen 5-8 werkdagen ontvang je jouw nieuwe bril weer thuis. 

Heb je nog vragen of wil je jouw bril liever fysiek komen afgeven? Begrijpelijk, het is een belangrijke beslissing! Neem contact met ons op via e-mail of telefoon, en wij helpen je graag verder!