Kleurenblindheid: wat zijn de oorzaken en behandelingen?

Heb je soms het gevoel dat je kleuren anders ervaart dan de mensen rondom je? Dan heb je misschien een bepaalde vorm van kleurenblindheid. Er bestaan verschillende manieren om jezelf te testen. De meest bekende daarvan is de Isihara-test.

Ben jij kleurenblind?
Doe hier de test!

Je ziet hier een verkorte versie  van de Ishihara test. Kijk naar de afbeeldingen en schrijf op welk cijfer je  kan onderscheiden. Het is ook mogelijk dat niets ziet. Vergelijk jouw  resultaten met de oplossingen onderaan.

Twijfel je of je kleurenblind  bent? Dan maak je best een afspraak met een oogarts die je uitgebreid kan  testen. Wij vertellen je alvast graag wat meer over kleurenblindheid.

Wat is kleurenblindheid?

De term 'kleurenblindheid' is best wel misleidend, want mensen met deze oogafwijking kunnen wel degelijk kleuren zien,maar bepaalde tinten kunnen ze moeilijk of niet van elkaar onderscheiden.

Er zijn verschillende soorten kleurenblindheiden ook verschillen in gradaties. Mensen die bijvoorbeeld volledig kleurenblindzijn, zien de wereld alleen in grijstinten. Gelukkig is dat best wel zeldzaam.

Wist je dat…

-       geen goed onderscheid kunnen maken tussen rood en groen de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is?

-       mannen ongeveer 20 keer meer kans hebben op een bepaalde vorm van kleurenblindheid danvrouwen?

-       Demedische term voor kleurenblindheid 'daltonisme' is?` 

 

Wat zijn de oorzaken van kleurenblindheid?

In onze ogen bevinden zich lichtgevoelige cellen die we 'staafjes en kegeltjes' noemen. Deze cellen zorgen ervoor dat we licht,donker en verschillende kleuren kunnen waarnemen. Als jouw staafjes en kegeltjes niet goed (of zelfs helemaal niet) werken, dan hebben je ogen moeite om aan je brein te communiceren welke kleuren je ziet.

Aangeboren kleurenblindheid

Kleurenblindheid is vaak erfelijk en kanmakkelijk al op vroege leeftijd (vanaf 4 jaar) worden vastgesteld. Zoals we reedszeiden, komt kleurenblindheid vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De reden daarvoor ligt in onze genen. Mannenhebben een X- en Y-chromosoom en vrouwen twee X-chromosomen. De afwijkendegenen voor kleurenblindheid liggen op het X-chromosoom en vrouwen kunnen dus alleen kleurenblind zijn als beide chromosomen deze afwijking vertonen.

Andere oorzaken

Erfelijkheid is de meest voorkomende oorzaak,maar ook trauma (zoals bijvoorbeeld een ernstig ongeval) kan kleurenblindheid triggeren. Ook vergiftiging, bepaalde medicijnen en diabetes kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van kleurenblindheid.

Leeftijdsgebonden

Naarmate we ouder worden, zijn onze ogen steeds minder in staat om de verschillende tinten van elkaar te onderscheiden. Iedereen wordt dus op termijn een beetje kleurenblind. Gelukkig corrigeert ons brein dit automatisch zodat we er meestal haast niets van merken.

 

Hoe kan ik kleurenblindheid corrigeren?

Jammer genoeg bestaat er nog geen behandeling voor kleurenblindheid. Er zijn enkele hulpmiddelen die ondersteuning kunnen bieden, zoals speciaal corrigerende brilglazen of contactlenzen met een soort van 'kleurenfilter' die de frequentie van het licht aanpast of het contrast verhoogt. Ook zijn er sommige apps die kleuren aanduiden, zoals bijvoorbeeld Red Stripe.

Er bestaan geen gegarandeerde wondermiddeltjes,maar als je op zoek bent naar een oplossing dan contacteer je best een expert,die je met degelijk advies kan verder helpen.

Glazoo

Brilglazen met een kleurfilter hebben we bij Glazoo niet, maar voor alle andere brilglazen kan je natuurlijk wél steeds bij ons terecht.

Graag meer advies over hoe wij je blik kunnen verhelderen?

We zien jouw mailtje of telefoontje graag binnenkomen!

Contacteer ons

Oplossingen Ishihara test : 1. : 12 - 2. : 8 - 3. : 5 - 4. : 6 - 5. : 5 - 6. : /