Wanneer je zicht maar achteruit blijft gaan, is dit meestal niet het nieuws waar je op gehoopt had. Geef je bril echter niet de schuld! Het dragen van een bril zorgt er niet voor dat je ogen sneller achteruitgaan. Dit is slechts een vaak verteld fabeltje. Welke wél de oorzaken zijn van de achteruitgang van je ogen, lees je hier.
Waardoor verslechtert je zicht?
Door het opgroeien
Ogen veranderen van vorm om binnenkomend licht op de juiste plek op het netvlies te projecteren. De oogbollen van kinderen zijn nog klein en nog niet volledig volgroeid. Deze groei gaat gepaard met een verminderde flexibiliteit van het oog en een slechtere focus in het nabijzicht. Naarmate ze ouder worden en het oog volgroeit, kan hun zicht echter vooruitgaan.
Door veel nabijwerk
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lang studeren en bijziendheid (het slecht zien van objecten in de verte). Dit heeft niets te maken met het studeren op zich, maar door een teveel aan 'nabij-activiteiten'. Met andere woorden, door urenlang naar je cursus te staren of door lang op een computer, tablet of smartphone te kijken (allemaal objecten binnen één meter afstand) verslechtert je zicht voor ver. Ja, ook de TV is hier schuldig aan bevonden.
Door ouderdom
Velen onder ons ervaren moeilijkheden met lezen vanaf 40-jarige leeftijd. De kleine lettertjes zijn niet meer zo duidelijk. Het lezen van gebruiksaanwijzingen of bijsluiters wordt moeilijker en moeilijker. Deze aandoening wordt presbiopie genoemd. Samen met de rest van je lichaam wordt je lens minder elastisch. Wanneer je ouder wordt, verliest de ooglens aan focusvermogen. De ooglens kan van vorm veranderen, zo kunnen we objecten zien die ver of dichtbij zijn. Hoe dichter het object, hoe meer de lens moet buigen om het object scherp te stellen. Met de tijd wordt de ooglens echter dikker en minder flexibel. Er moet meer kracht uitgeoefend worden om de lens te buigen tot een positie die nodig is om dingen van kortbij te zien. Jammer genoeg is het niet echt mogelijk om de spieren die hiervoor verantwoordelijk zijn te trainen en te versterken.
Is je verzicht nog ok?Dan heb je waarschijnlijk een leesbril nodig. Heb je al een bril die je verzicht corrigeert, dan is een multifocale bril met leesgedeelte aan te raden. Het is niet zo dat een leesbril of multifocale bril je zicht verslechtert. Wel blijft het onderliggende proces aan de gang tijdens de periode dat je een leesbril draagt. Daarbij raak je snel gewend aan je leesbril en het goed zien van objecten die kortbij zijn. Wanneer je je leesbril dan afzet, lijkt het zicht slechter te zijn geworden terwijl eigenlijk het contrast ervaren wordt tussen gecorrigeerd en niet gecorrigeerd zicht. Onterecht krijgt de leesbril vaak de schuld van de achteruitgang van het gezichtsvermogen.
Hoe kan je de achteruitgang van je gezichtsvermogen verhinderen?
Kijk geregeld in de verte en gun je ogen genoeg daglicht. Ook wanneer het al donker is buiten, zorg je er best voor dat je steeds voldoende licht hebt om te lezen. Dit geldt trouwens voor alle leeftijden! Je ogen groeien doorgaans tot een leeftijd van 25 jaar. Tot deze leeftijd is het dus volkomen normaal dat je regelmatig een bril met een nieuwe sterkte nodig hebt.
Alweer een nieuwe sterkte nodig?
Het kan ontmoedigend zijn wanneer uit de resultaten van je oogmeting blijkt dat je alweer een hogere sterkte nodig hebt en je zicht alweer verslechterd is. Zelfs wanneer je er goed op let op je bril altijd te dragen, wanneer je deze nodig hebt, of dat nu tijdens het lezen is of de hele tijd. Helpt het om je bril minder vaak te dragen? Neen. Het (foutieve) idee erachter zou zijn dat je bril het corrigerend werk doet, en je ogen geen inspanning meer moeten leveren, om zich scherp te stellen. Hierdoor zouden ze lui worden, en niet voldoende moeite doen. Dat zou dan resulteren in het volledig afhankelijk worden van je correctiebril.
In feite is de situatie omgekeerd. Omdat je ogen niet helemaal in topvorm zijn, heb je een corrigerende bril nodig. De meest voorkomende oogafwijkingen zijn te wijten aan de vorm van de oogbal die verhindert dat binnenkomend licht op de perfecte plaats op je netvlies valt. Het enige wat je brillenglazen doen is deze afwijking corrigeren zodat het licht op de juiste plek binnen valt. Zo kan je met de juiste sterkte brillenglazen weer perfect zien.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg. Dus volgende keer wanneer je weer een nieuwe sterkte nodig hebt na je oogmeting, niet getreurd! Aarzel dus niet om je brillenglazen te vervangen! Je bril dient enkel ter verhoging van je kijk-comfort en als hulpmiddel zodat je weer perfect scherp kan zien.
Heb jij een nieuwe correctie nodig, maar nog geen zin om een volledig nieuwe bril aan te schaffen? Bij Glazoo plaatsen we nieuwe brillenglazen in jouw bestaande montuur.
Kies nieuwe brillenglazen voor je favoriete montuur