Waarschijnlijk wist je al dat overmatige blootstelling aan zonlicht schadelijk is voor je huid. Maar wist je dat UV-stralen ook schadelijk zijn voor je ogen? Onderzoek wijst uit dat overmatige blootstelling aan UV-straling bijdraagt tot cataract op latere leeftijd. UV is dus één van de redenen dat ons zicht slechter wordt naarmate we ouder worden. Cataract valt niet meer te corrigeren met een bril op sterkte. Het is enkel operatief te verhelpen. Daarom is het erg erg belangrijk om je ogen tegen de zon te beschermen met een zonnebril.

Kies uw zonnebril verstandig

Je optische bril is perfect voor binnen maar beschermt je ogen niet voldoende wanneer je buiten bent.Wanneer je een bril op sterkte hebt, is er simpelweg geen alternatief voor een zonnebril op sterkte. Enkel zonnebrillen op sterkte bieden je zowel de zichtcorrectie die je nodig hebt als bescherming tegen de zon buitenshuis. Zo kan je comfortabel van de zon genieten.

Een dure zonnebril staat niet garant voor beschermin tegen de zon. Als je op zonnige dagen je ogen wilt beschermen tegen de zon en verblinding en vermoeide ogen wil vermijden, kies je best voor een zonnebril op sterkte mét UV-filter. Deze filteren namelijk schadelijke UV-stralen, uitgestraald door de zon. Zonnebrillen met indicatie UVA + UVB bieden de beste bescherming omdat ze de kleinste UV-straling tegenhouden. Grote brillenglazen en een groot frame dat om het gezicht aansluit, bieden de beste bescherming.


Zelfs als je normaalgezien contactlenzen draagt, is een zonnebril op sterkte een goed investering. Zo kan je je contactlenzen uitnemen en je ogen wat rust geven indien ze droog of oncomfortabel aanvoelen, bv. op het strand of elders buiten. Ook wanneer je het water in gaat om te zwemmen, is het best om je contactlenzen uit te nemen. Dit vermindert de kans op infecties. Zwemmen zonder contactlenzen met je zonnebril is een veel beter idee! Contactlenzen met UV-filter zijn trouwens geen volwaardig alternatief voor een zonnebril. Je contactlenzen mogen niet ter vervanging van je zonnebril dienen.

Wanneer moet ik mijn zonnebril dragen?

Mogelijks heb je op dit moment nog geen last van je ogen na wat tijd in de zon door te brengen. De gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon hebben dan ook pas op latere leeftijd een impact. Onderzoek wijst uit dat teveel UV-straling bijdraagt aan cataract wanneer je ouder wordt. Zelfs wanneer de zon niet schijnt, worden we blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Daarom is het zelfs wanneer het bewolkt is, een goed idee om een zonnebril te dragen. Tussen 10u en 14u is de straling van de zon trouwens het gevaarlijkst.

Andere tips om jezelf te beschermen tegen de zon

1. Draag een hoed

Een hoed biedt extra bescherming voor de ogen. Ook worden uw gezicht en de borst beschermd tegen straling en verbranding.

2. Gebruik zonnecreme

Bescherm je huid met zonnebrandcreme. Om de twee uur moet je smeren. Gebruik zo'n 30 milliliter zonnecrème per keer – dat komt ongeveer overeen met twee volle eetlepels of een goed gevulde handpalm. Smeer jezelf na het zwemmen opnieuw in, ook als je zonnecrème waterresistent is.

3. Eet groenten en fruit

Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten, vitamine A, C en E. Antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine hebben een positief effect op de gezondheid van de ogen. Mango, gele paprika en bladgroenten zijn rijk aan luteïne. Mais, broccoli, sinaasappelen en eieren zijn een bron van zeaxanthine.

Nieuwe glazen in je zonnebril

Heb jij al een zonnebril met glazen op sterkte? Of wil je van je gewone zonnebril graag een zonnebril op sterkte maken? Bij Glazoo kan je nieuwe glazen in je zonnebril laten zetten. We vervangen de glazen van je bestaande zonnebril (ja ook van die leuke vintage zonnebril die je ergens op de kop hebt weten te tikken). Handig wanneer je krasjes op je zonnebril hebt, of gewoon eens wat anders wilt.

Je hebt al nieuwe zonnbril glazen voor je bestaande bril of zonnebril vanaf €65. Zonnebril glazen zijn beschikbaar is zowat elke mogelijke sterkte en in verschillende kleuren (grijs, groen & bruin). Of je nu unifocale, multifocale of zonnebril glazen zonder sterkte nodig hebt, bij Glazoo kunnen we nieuwe zonnebril glazen in elk gewenst montuur zetten, ongeacht het merk of model. (Opgelet : sommige fietsbrillen met sterk gebogen glazen zijn een uitzondering. Contacteer ons om zeker te zijn dat we jouw glazen kunnen vervangen.)

In principe kunnen we zelfs jouw optische bril in een zonnebril veranderen. Zo kan je je oude montuur weer nieuw leven in blazen! Ook zonnebril glazen zonder sterkte zijn bij Glazoo verkrijgbaar. Veel mensen zien een zonnebril met glazen op sterkte als een investering, en dat is het ook. Investeer dus in jezelf met een goede zonnebril op sterkte.

Natuurlijk moeten je zonneglazen niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Je wilt immers zonneglazen die een 100% UV-filter hebben. Gelukkig zijn al onze zonnebril glazen standaard voorzien van een 100% UV filter. Daarbovenop zijn ze ook nog ontspiegeld en voorzien van een anti-kras laag. De kleur van de zonneglazen heeft geen invloed op de mate waarin ze UV-straling tegenhouden.

Meer info over onze zonnebril-glazen

Bestel nieuwe zonneglazen voor jouw favoriete zonnebril