Heb je soms moeite om je ogen scherp te stellen? Of heb je vaak last van vermoeide ogen of een wazig zicht? Dan zou het kunnen dat je astigmatisme hebt. Niets om je zorgen over te maken, want het valt makkelijk op te lossen! We zetten enkele feiten op een rijtje.

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veelvoorkomende afwijking aan het oog en wordt ook wel 'cilindrische afwijking' genoemd. Het klinkt misschien als een ernstige aandoening, maar gelukkig is het dat niet. Het valt makkelijk te corrigeren met contactlenzen of een bril.

Als je astigmatisme hebt, heeft je oogoppervlak (ook wel 'hoornvlies' genoemd) een onregelmatige kromming. Normaal gezien is je hoornvlies perfect rond of bolvorming zoals een voetbal, maar bij astigmatisme heeft het hoornvlies een vlakke en een kromme as. Daardoor heeft het oog wat weg van een rugbybal. Astigmatisme zorgt voor een vervorming van de beelden.

Welke symptomen heb je bij astigmatisme?

De symptomen van astigmatisme kunnen bij iedereen verschillend zijn. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

- Wazig en onscherp zicht

- Moeite met scherpstellen, zowel dichtbij als veraf

- Kleine details moeilijk kunnen zien

- Vermoeide ogen

- Duizeligheid en hoofdpijn.

Ook als je niet goed kan zien in het donker, kan dat een gevolg zijn van astigmatisme. Daarom wordt het ook vaak verward met nachtblindheid.

Hoe weet je of je astigmatisme hebt?

Om zeker te zijn of je astigmatisme hebt, laat je best een test doen bij de opticien of oogarts. Deze zal je vragen om naar een afbeelding te kijken, waarop verschillende rechte lijnen een cirkel vormen. Als bepaalde lijnen donkerder of waziger lijken, ben je mogelijk astigmatisch. Met deze test kan de de opticien of arts jouw precieze afwijking bepalen en zo voor de beste oplossing zorgen.

Wat zijn de oorzaken van astigmatisme?

Astigmatisme kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is het aangeboren en nemen de symptomen toe naarmate je ouder wordt. Erfelijkheid en genen spelen dus een grote rol, maar je kan ook astigmatisme oplopen door een letsel of trauma, zoals bijvoorbeeld een ongeval. Heel soms kan het ook veroorzaakt worden door zeldzame oogziektes.  

Interessant fabeltje

In de volksmond wordt wel eens beweerd dat te dicht bij je tv- of computerscherm zitten, of lezen in een donkere ruimte, astigmatisme kunnen veroorzaken. We kunnen je geruststellen: dat is absoluut niet het geval!

Hoe corrigeer je astigmatisme?


Chirurgie

Je kan niet 'natuurlijk' genezen van astigmatisme, maar met een laserbehandeling of met refractieve oogchirurgie kan je de kromming van het hoornvlies laten herstellen. Het is is een prijzige oplossing, maar wel permanent en met uitstekende resultaten.

Torische contactlenzen

Lenzen zijn een makkelijke manier om astigmatisme te corrigeren en tegelijkertijd bij- of verziendheid aan te pakken. Torische lenzen werken met 'cilinders en assen' die compenseren voor de kromming van het hoornvlies. Deze worden gemeten in graden, dus als je een getal in graden (xx°) op je voorschrift ziet staan, dan heb je torische lenzen of brillenglazen nodig.

Torische brilglazen

Astigmatisme kan je ook prima verhelpen met brilglazen en ze werken volgens een gelijkaardig principe als de lenzen.

Heb jij toevallig nood aan zulke glazen?

Dan hebben we fantastisch nieuws voor je! Als je bij GLAZOO brilglazen bestelt, dan kost het je niets extra om ze te laten aanpassen voor astigmatisme.

Bestel nu je brilglazen bij Glazoo!

Kies simpelweg of je enkelvoudige of multifocale glazen nodig hebt. Op je voorschrift of ‘brilrecept’ staat alle informatie die we nodig hebben om aan de slag te gaan; meer bepaald je cylinder en de asrichting. Alle glazen worden precies op maat gemaakt, met of zonder cylinder. Dit kost je niets extra! Als je een cilinder hebt die sterker is dan 2.00, dan raden we je aan om je glazen een keertje extra te laten verdunnen. Tenzij je natuurlijk van de dikke-visbokalen-look houdt, dan laten we het gewoon zo!

Heb je nog vragen over astigmatisme?

Contacteer ons en we helpen je met veel plezier verder!

Bestel brillenglazen met cilinder voor jouw bril