Voor mensen die last hebben van zowel bijziendheid als verziendheid kan het dragen van een bril erg onhandig zijn. Telkens wisselen tussen een leesbril en een bril voor veraf kan irritant zijn. Daarbij is het dragen van contactlenzen misschien geen optie. Gelukkig is er een oplossing: multifocale brillen. Maar wat is dat nu precies? Er zijn verschillende soorten multifocale glazen beschikbaar, waaronder progressieve, bifocale en varifocale brillen. Zegt dit je niks? Geen probleem. Lees gewoon verder en we leggen je alles uit. Zo krijg je een beter begrip van hoe deze glazen werken en kan je beslissen of dit de juiste optie voor jou is.

Wat is een multifocale bril?

Met een multifocale bril kan je zowel veraf als kortbij scherp zien omdat de glazen verschillende sterktes bevatten. Deze sterktes zitten verspreid over verschillende 'kijkzones'.  We onderscheiden drie verschillende zones:

1. Bovenste helft

Deze zone corrigeert bijziendheid. Je bent bijziend als je in de verte niet goed scherp kan zien. Wanneer je een bril op hebt en in de verte kijkt, kijk je recht voor je uit en gebruik je dus de bovenste helft van de bril. In deze zone zit dan ook de correctie voor veraf. Dezelfde als in je klassieke vertebril dus.

2. Onderste helft

Deze zone helpt met verziendheid. Wie verziend is, ziet scherp veraf, maar niet kortbij.  Als je dichtbij iets wil lezen, richt je je ogen naar beneden. In de onderste helft van het glas zit dan ook de correctie om dichtbij helder te kunnen zien. Vandaar dat deze zone ook wel eens de 'leeszone' of het 'leesgedeelte' genoemd wordt.

3. De tussenzone

Deze zone bevindt zich in het midden van het glas en is specifiek ontworpen om scherp te kunnen zien op middellange afstanden (0,5 tot 1,5m). Deze zone gebruik je als je kijkt naar bijvoorbeeld beeldschermen of het dashboard van je auto. Bovendien zorgt deze zone voor de geleidelijke overgang tussen de verschillende correcties, zodat je ogen de mogelijkheid krijgen alles vlot te verwerken.

Wat zijn progressieve glazen?

Progressieve glazen zijn een bepaald type multifocale glazen. Met progressieve glazen geniet je van een scherp zicht voor veraf, kortbij & tussenin. Progressieve glazen zijn zodanig gemaakt dat de overgang tussen de verschillende zones geleidelijk (progressief) verloopt. Zo kunnen je ogen en hersenen de verschillende correcties voor ver en kortbij vlot verwerken. Dit is het type glazen waar we bij Glazoo mee werken. Volgens onze ervaring zijn dit de meest comfortabele multifocale glazen.

Wat is een bifocale bril?

Een bifocale bril is een ander type bril waarmee je ook zowel veraf als kortbij scherp kan zien, maar waar er geen tussenzone aanwezig is. Bifocale glazen zijn de voorganger van de progressieve, multifocale glazen. In plaats van de 'overgangszone' is er onderaan het glas een 'leesvakje'.Bifocale glazen komen met twee grote nadelen: ze corrigeren alleen voor veraf en dichtbij. Alle middellange afstanden (zoals wanneer je aan de computer werkt) corrigeren ze niet. Ook is de overgang tussen de verschillende scherptes erg abrupt en wordt dit soort bril vaak als oncomfortabel ervaren. Sinds de opkomst van de progressieve multifocale glazen, worden ze dan ook steeds minder verkocht.

Wat is een varifocale bril?

Varifocus, varifocaal, vari…wat!? Je hebt waarschijnlijk ook al gehoord van 'varifocus' of 'varifocale brillen' en je vraagt je misschien af wat het verschil is met multifocaal? Goed nieuws: er is helemaal geen verschil! Het zijn verschillende termen die exact hetzelfde betekenen, wat best wel verwarrend kan overkomen.

Iets voor jou, multifocale glazen? Bestel ze dan meteen online bij Glazoo!

Bij Glazoo kan je makkelijk multifocale glazen laten plaatsen in jouw favoriete montuur (vanaf €175 per paar). Stuur ons je brilrecept en we maken de glazen volledig op jouw maat! Zit je toch nog met vragen? Begrijpelijk, het is een hele beslissing! Stuur ons een mailtje, bel ons of kom naar één van onze winkels en we helpen je graag verder!