Moet je je brilglazen elke dag poetsen? Hoe reinig je je brillenglazen zonder ze te beschadigen? Hoe vaak moet je je bril en glazen schoonmaken? Lees hier al onze tips voor het onderhouden van je brillenglazen.

Hoe je bril NIET poetsen?

Je brillenglazen schoon houden, dat is een vak apart. Niets zo vervelend als vettige vlekken of vuil op je bril. Hoe pak je je vuile glazen het beste aan? Belangrijk, gebruik GEEN keukenpapier of afwasmiddel! Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de coatings van je glazen beschadigen en permanente schade veroorzaken, net zoals overmatige hitte. Ook je mouw is geen geschikt poetsdoekje. Hiermee maak je namelijk krassen op je brillenglazen.

Mag je alcoholdoekjes gebruiken?

Alcoholdoekjes zijn niet aan te raden. De alcohol kruipt in de krasjes die al aanwezig zijn op je brillenglazen en kan de anti-reflectie of anti-kraslaag van je glazen aantasten of zelfs doen loskomen. Verder zijn ze ook niet zacht genoeg. Ze kunnen zorgen voor permanente krasjes op je brillenglazen, die je nooit meer kan verwijderen.

Hoe je bril dan wél schoonmaken?

Wel, wij raden aan om je brillenglazen dagelijks te poetsen en wel op volgende manier:

  1. Spoel je glazen af onder lauwwarm water (je kan ook brilspray gebruiken)
  2. Wrijf de glazen voorzichtig schoon tussen je vingers
  3. Droog ze daarna af met een zacht droog doekje (liefst microvezel)

Ben jij niet zo voorzichtig met je bril? Dan kan je kiezen voor glazen met een anti-kras laag. Dit is een extra coating op je brillenglazen. Dit wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om krasjes te krijgen, maar het zorgt wel voor een extra laagje bescherming. Daarbovenop kan je er ook voor kiezen om je brillenglazen te laten voorzien van een water- en vuilafstotende laag. Dit zorgt ervoor dat vuil, stof en vet zich niet zo snel vasthecht aan je glazen. Dat wil opnieuw niet zeggen dat je brillenglazen nooit meer vuil zullen worden, maar helpt wel om ze langer schoon te houden.

Gebruik een microvezel doekje

Een microvezel of microfiber doekje is een stofdoekje dat elektrostatisch geladen is. Zo'n brillendoekje is opgebouwd uit microvezels (zoals de naam zelf al zegt) die 10 keer dunner zijn dan mensenhaar. Zo hebben ze een groter oppervlak en kunnen ze stof beter vasthouden. Het stof van op je vuile brillenglazen wordt als het ware aangetrokken, in tegenstelling tot een gewoon doekje, waarmee je het vuil gewoon in het rond veegt.

Last van vettige glazen?

Gebruik zeker geen schoonmaakproducten of detergenten met citrus-extracten, deze zijn te aggressief en kunnen je bril aantasten. Als je een microvezel doekje gebruikt, hecht het vet zich aan de vezels waardoor je eigenlijk geen extra schoonmaakmiddel nodig hebt. Je kan natuurlijk ook brilspray gebruiken, als je last hebt van hardnekkig vuil op je brillenglazen. De meeste brilspray is geschikt voor elk type glas. Verder poets je je bril best met draaiende bewegingen en zorg je dat je een proper stukje van je microvezeldoekje gebruikt.

Ook je doekje zal na verloop van tijd vuil worden. Je kan ze gewoon wassen in de wasmachine op 40 of 60 °C . Je kan eventueel een beetje wasproduct toevoegen maar gebruik geen wasverzachter, deze legt een wazige film op je glazen na gebruik. Na het wassen laat je je microfiber doekje best gewoon natuurlijk drogen. Al onze klanten krijgen bij aankoop van hun nieuwe glazen zo'n gratis microvezel doekje. Je hebt dus geen excuus meer om je glazen niet goed te poetsen!

Zijn je glazen toch niet meer schoon te krijgen? Bij Glazoo vervangen wij jouw brillenglazen.

Ontdek al onze brillenglazen

Kies nieuwe brillenglazen voor je favoriete montuur