We ontrafelen het mysterie van multifocale brillenglazen (ook wel progressieve glazen genoemd), variërend van €150 tot €1500. De kosten zijn niet willekeurig, maar afhankelijk van diverse factoren zoals merk, materiaal, dikte, coatings en aanvullende opties. Laten we de belangrijkste beïnvloeders eens nader bekijken.

1. Type en kwaliteit van het brillenglas

Een cruciale factor zit hem in het type en de kwaliteit van het glas. Hierbij spelen de duurzaamheid van coatings en levensduur van de glazen een rol. Sommige fabrikanten bieden zelfs een fabrieksgarantie van 1 jaar (waaronder onze glasleverancier). Er zijn diverse soorten multifocale glazen met unieke ontwerpen in de glasopbouw, elk volgens de innovatieve technieken van hun fabrikant. Bovendien kun je kiezen tussen 'budget' of 'premium' glazen. Het verschil? Meestal ligt dit niet zozeer in de kwaliteit maar in de grootte van de kijkzones. Grotere kijkzones met minder vervorming aan de rand van het glas vertalen zich naar meer comfort en betere visuele prestaties, waardoor de prijs stijgt.

2. Sterkte van de glazen

De sterkte van het glas speelt eveneens een rol in de kostprijs. Bij hoge correcties of zware cilinders - voor mensen met astigmatisme - kan maatwerk vereist zijn, wat de kosten opdrijft.

Heb je een extra verdunning nodig om te voorkomen dat je glazen zwaar en dik zijn? Ook dat zorgt vaak voor hogere kosten. Over het algemeen gelden de volgende regel: hoe hoger de sterkte, hoe dikker het glas. Verder bepaalt de grootte van het montuur mee de dikte van de glazen. Brillenglazen hebben namelijk meestal een bepaalde kromming waardoor het dunste punt zich centraal in het glas bevindt. Hoe verder je naar de randen gaat, hoe dikker het glas wordt. Daarom is het bij grotere monturen vaak aangeraden om voor extra verdunning te kiezen.

3. De afwerking : coatings

Laten we de coatings niet vergeten. Hier kun je kiezen uit verschillende opties die ook de prijs kunnen beïnvloeden. Wil je ontspiegeling, krasbestendigheid, een blue light filter of specifieke vuilafstotende of beschermende lagen toevoegen? Deze coatings kunnen de algehele prijs opdrijven.

4. Het merk

Zoals bij kleding, speelt het merk ook bij brillenglazen een rol. Misschien ben je al bekend met namen als Carl Zeiss, Hoya, Essilor, Tokai Optecs of Rodenstock? Hoewel het ene merk bekender is dan het andere, produceren al deze fabrikanten tegenwoordig hoogwaardige brillenglazen. Wij vertrouwen bijvoorbeeld op Tokai Optecs, de enige glasfabrikant met productie in België.

4. Locatie, locatie, locatie

De plaats waar je je brillenglazen koopt, kan ook invloed hebben op de kosten. Grote ketens zoals Pearle, Hans Anders en Eyewish kopen in bulk, waardoor ze lagere basisprijzen kunnen bieden voor standaardglazen. Echter, wanneer je extra opties zoals ontspiegeling en krasbestendige coatings toevoegt, kunnen de kosten snel stijgen. Onafhankelijke opticiens en optometristen hanteren verschillende prijsstructuren voor dezelfde multifocale glazen. Daarom is het verstandig om prijzen te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Bij Glazoo kun je al nieuwe multifocale glazen voor jouw favoriete montuur krijgen vanaf €175, tot wel 70% voordeliger dan bij traditionele opticiens. We bieden kwaliteit zonder de bank te breken. 😄👓

Bekijk ons aanbod