In de afgelopen decennia is er een opvallende trend waargenomen bij kinderen: steeds meer kinderen dragen al op jonge leeftijd een bril. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 4 adolescenten (tussen 12 en 18 jaar) intussen een bril draagt. Dit precentage lijkt de voorbije jaren enkel toe te nemen. Dit roept vragen op over de oorzaken van bijziendheid bij kinderen. Welke risicofactoren spelen er mee? Zijn er manieren om bijziendheid op jonge leeftijd te voorkomen of behandelen? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Oorzaken van bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid is vooral genetisch bepaald, al spelen omgevingsfactoren ook mee. Een trend die we de laatste jaren zien is dat kinderen meer tijd doorbrengen achter schermen. Ze zijn meer bezig met telefoons, tablets, kijken meer tv en spelen minder buiten. Door veel kortbij te kijken, gaat het oog zich scherp stellen op één specifiek punt. Door deze focus neemt het oog een bepaalde kromming aan en raak gewend aan deze bepaalde afstand. Kijken in de verte wordt daardoor moeilijker en moeilijker. Maximaal een half uur voor een beeldscherm is aangeraden voor kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van zes jaar die meer dan twee uur per dag lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn. Bijziendheid, of ‘myopie’, is een vaak voorkomende afwijking. Lezen gaat prima, maar veraf ziet een myoop niet zo goed. Vaak ontwikkelt bijziendheid zich in de eerste 20 levensjaren. Het is mogelijk dat dit op latere leeftijd terug beter wordt, maar volledig weg gaat deze afwijking waarschijnlijk nooit meer. Regelmatis buiten spelen is dus de boodschap!

Het belang van regelmatige oog-controles

Het is belangrijk om oog-afwijkingen tijdig te ontdekken bij kinderen. Op jonge leeftijd verandert het zicht razendsnel. Daarom is het raadzaam om één keer per jaar een oogtest uit te voeren. Het is van essentieel belang voor kinderen om goed te zien. Wanneer ze slecht zien, kan dat op school al snel voor problemen zorgen. Voor vele ouders is het aankopen van een volledig nieuwe bril een grote terugkerende kost. Daarom voorzien wij bij Glazoo de mogelijkheid om enkel de glazen te laten vervangen, zonder dat er een volledig nieuwe bril aangekocht moet worden. Dat bespaart je al snel honderden euro's. Je hebt al een nieuw paar enkelvoudige glazen vanaf €75.

Ontdek hoe het werkt

Een goed afgestelde bril is fundamenteel

Kinderbrillen in het bijzonder krijgen het vaak zwaar te verduren. Door te spelen en te ravotten kunnen er al wel eens krassen op de glazen komen of kan de bril scheef komen te staan. Het is dus best om af en toe te controleren of de bril niet van de neus af schuift en of hij nog wel goed recht op het gezicht staat. Als dit niet het geval is en de armpjes vervormd zijn of neusjes slecht afgesteld of versleten, kunnen wij bij Glazoo hier iets aan doen! We kunnen de beentjes terug in model zetten of de neusjes weer goed afstellen of vervangen indien nodig. Dit doen we uiteraard gratis bij het vervangen van de glazen.

Heeft zoon- of dochterlief een nieuwe correctie nodig, maar is het montuur nog in goede staat? Bij Glazoo plaatsen we nieuwe brillenglazen in jouw bestaande montuur.

Ontdek al onze brillenglazen

Kies nieuwe brillenglazen voor een bestaand montuur